Mikä aaärrä?

Mediapäivän Teknologiasalissa pureudutaan uuteen teknologiaan.

Ota tästä perusteet haltuun ja tule Mediapäivään kuulemaan lisää aihepiirien kotimaisilta huippuasiantuntijoilta:

AR eli lisätty todellisuus (augmented reality) tarkoittaa virtuaalisten ja todellisten objektien yhdistämistä aidossa ympäristössä. Huippusuosittu mobiilipeli Pokémon Go toi lisätyn todellisuuden kertaheitolla miljoonien ihmisten arkeen. Pokémon Go sijoittuu oikeisiin paikkoihin kartalla, joten se vaatii pelaajan liikkumisen ulkona. Pelaajan tehtävänä on pyydystää tietokonegrafiikalla tehtyjä Pokémon-hahmoja, jotka näkyvät mobiililaitteen ruudulla todellisissa paikoissa, kuten pelaajan omalla kotipihalla ja kadunvarsilla.

VR eli virtuaalitodellisuus siirtää katsojansa toimimaan kuviteltuun virtuaaliympäristöön VR-kypärän tai VR-lasien avulla. Virtuaali­todellisuus mahdollistaa täysin uusien, aidolta tuntuvien kokemusten tuottamisen ihmisille. Teknologiaa on hyödynnetty paitsi peleissä myös erilaisissa koulutussimulaattoreissa syventämässä oppimiskokemusta. Myös lääketieteessä on saatu lupaavaa näyttöä VR-teknologian hyödyistä kuvantamispalveluissa.

AI eli tekoäly on tietokone tai tietokoneohjelma, joka jäljittelee ihmiselle tyypillisiä älykkyyttä vaativia toimintoja. Tekoälyä laajasti tutkineiden Nils J. Nilssonin, Stuart Russelin ja Peter Norvigin määritelmän mukaan tekoälyn avulla koneet, laitteet, ohjelmat, järjestelmät ja palvelut voivat toimia tehtävän ja tilanteen mukaisesti järkevällä tavalla. Tekoälyn ennustetaan tulevaisuudessa korvaavan ison osan nykyisistä työpaikoista.


Mediapäivän Teknologiasalin ohjelma:
Klo 9.30 Koneoppimisen soveltaminen journalismipalveluissa
Strategic Partnerships Manager Vesa Lindqvist, HS
Klo 10.15 #ARhaaste – Miten media ottaa virtuaalitilan haltuun?
Sales Director Toni Marttila, Arilyn
Klo 11.00 Liiketoimintamallien kehittäminen tekoälyn avulla
Konsultti, tohtorikoulutettava Tommi Rissanen